Gradina Botanica „Alexandru Borza” - Cluj Napoca - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Gradina Botanica „Alexandru Borza” - Cluj Napoca

Grădina Botanică din Cluj Napoca este o instituţie ştiinţifică, didactică şi educativă, subordonată Universităţii Babeş-Bolyai, dispusa pe o suprafaţă de 14 hectare, pe un teren propice pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor de pe diferite continente, unde sunt cultivate aproximativ 10.000 de categorii specifice. Bazele instituţiei au fost puse de către profesorul Alexandru Borza în anul 1920.
Gradina Botanica Cluj-Napoca
Grădina Botanică este împărţită în mai multe compartimente: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic şi medicinal. Sectorul ornamental găzduieşte, în funcţie de sezon, multitudinea speciilor şi varietăţilor de plante decorative. Peste 120 de taxoni de lalele, zambile, brânduşe, narcise, sunt prezente aici în fiecare primăvară. În sezonul estival, sectorul ornamental este populat de circa 350 de varietăţi de trandafiri , precum şi de speciile şi varietăţile florilor de grădină, cunoscute şi cultivate peste tot în lume, ca plante decorative. Sunt prezente aici peste 200 de taxoni de Tagetes, Zinnia, Callistephus, Petunia, Dahlia, Canna, Gladiolus, Ocimum, Verbena, Ipomoea şi atâtea altele.
Gradina Botanica Cluj-Napoca
În cadrul compartimentului fitogeografic, Orientul este reprezentat de grădina japoneză aranjată în stilul tradiţional “gyo-no-niwa” care cuprinde elemente de peisaj specifice. Flora din ţara noastră este foarte bine reprezentată pentru toate regiunile geografice: campia şi podişul transilvan, zona Banatului, vegetaţia munţilor Carpaţi, zona Moldovei şi Olteniei, litoralul Mării Negre.
O atracţie deosebită este grădina romană, cunoscută şi sub denumirea de grădina lui Pliniu, dominată de statuia zeiţei Ceres şi încadrată de două sicrie descoperite în vechiul oraş roman Napoca. Aici pot fi întâlnite plante care se cultivau în oraşele romane dar şi în grădinile ţăranilor din Dacia Traiana, a căror denumire ştiinţifică poate fi regăsită în denumirea populară a unor plante.
Statuie Gradina Botanica Cluj-Napoca
Compartimentul sistematic este unul dintre cele mai importante ale grădinii acoperind o suprafaţă de 4 ha şi cuprinzând cele mai importante familii de plante. Grădina beneficiază de două sere în care se cultivă plante din zona ecuatorială, tropicală, subtropicală, importante pentru activitatea de cercetare. Complexul mare de sere, cuprinde şase compartimente: sera cu plante acvatice, sera cu palmieri, sera cu vegetaţie din zona mediteraneană şi Australia, sera cu plante suculente, cu bromaliacee, sera cu ferigi şi orhidee.
Sectorul economic grupează plantele după modul lor de utilizare în: plante alimentare, tehnice, furajere, melifere şi tinctoriale. Continuând tradiţia primelor grădini botanice care erau mai ales grădini de plante medicinale, Grădina Botanică clujeană deţine un sector al plantelor medicinale. Aici se cultivă atât plante de leac tradiţionale, utilizate de poporul român, cât şi cele cuprinse în Farmacopeea Română. În cadrul grădinii mai există două zone de interes general: Herbarul care conţine 655.000 de coli din toată lumea, cu valoare ştiinţifică deosebita şi care sunt mereu la dispozitia studenţilor şi a cercetătorilor din ţara şi din străinătate, precum si Muzeul botanic.
Alee Gradina Botanica Cluj-Napoca
Curiozitati si raritati: Grădina Botanică deţine plante autohtone rare, ameninţate sau vulnerabile, unele chiar endemite, precum: Saponaria bellidifolia, Papaver corona sancti-stephani, Armeria maritima, Dianthus spiculifolius, Dianthus petraeus ssp. simonkaianus, Campanula carpatica, Centaurea reichenbachii, Echinops banaticus, Hepatica transilvanica, Knautia drymeia, Petrorhagia saxifraga, Pritzelago alpina, Astragalus peterfii etc.
Program de vizitare Grădina Botanică:
- 15 sept-15 apr deschis intre 9:00-16:00
- 16 apr-14 sept deschis intre 9:00-18:00
Serele sunt inchise in prima zi de luni din fiecare luna.
Tarife acces intrare Grădina Botanică:
- Taxa de intrare* = 5 lei
- Abonament anual intrare = 240 lei
- Abonament semestrial intrare = 160 lei
- Abonament trimestrial intrare = 80 lei
* Accesul este gratuit pentru studenţii şi angajaţii U.B.B., pe baza carnetului de student şi a legitimaţiei de serviciu. Copiii, elevi şi studenţii din afara U.B.B beneficiază de tarife reduse cu 50%.
Contact Grădina Botanică „Alexandru Borza” - Cluj-Napoca
Adresa: Str. Republicii, nr. 42 Cluj-Napoca, Telefon: 0264.592152
E-mail: gradina.botanica@ubbcluj.ro         
sursa: www.ubbcluj.ro
Înapoi la cuprins