Parcul Cismigiu Bucuresti - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Parcul Cismigiu Bucuresti

Parcul Cismigiu este cel mai vechi si elegant parc din Bucuresti, ce se intinde pe o suprafata de 14 hectare, fiind situat in centrul Bucurestiului. Amenajarea parcului a inceput sub indrumarea arhitectului vienez F. Meyer si cuprinde Rondul Scriitorilor si Rondul Roman, in partea de nord a parcului se afla o superba gradina de trandafiri, o gradina franceza in partea de vest si trei lacuri dintre care cel mai mare dispune de o insula si un debarcader, de unde se pot inchiria barci pentru plimbari pe lac. Localizare pe harta. Galerie foto.
C Karl Meyer s-a preocupat cu trasarea judicioasa a aleilor de-a lungul carora a plantat specii arborescente spre a feri publicul de caldura verii bucurestene si de praful orasului.

Zonele de promenada sunt reprezentate de alei largi, drepte sau sinuoase ce conduc spre obiective interesante. Pentru odihna s-au prevazut colturi izolate, linstite, cu banci comode.
Gradina Cismigiu a fost amplasata pe un teren mlastinos, cu multe balti, cu izvoare subterane care nu seaca niciodata. Inca de pe timpul domnitorului Bibescu se ridica problema secarii baltii din centrul Bucurestiului care era un focar de infectie.

Din 1851 a inceput activitatea de aducere a zeci de mii de care de pamant, executandu-se noi plantatii, adus de la Viena (platani, liriodendroni, magnolii, aluni, peri, frasini pletosi, meri decorativi). Inaugurarea a avut loc pe 22 martie 1860.

In perioada anilor 1878-1884 se cedeaza o parte din Gradina Cismigiu pentru deschiderea Bulevardului Regina Elisabeta.
Actuala infatisare a parcului Cismigiu se datoreaza arhitectului F.Rebhun. Parterul central este conceput ca un imens covor neintrerupt de alei.

De-a lungul acestor alei a fost plantat un rand dublu de tei care se tund in forme geometrice crescand un urias paralelipiped asezat cu latura sa lunga deasupra aleii. Ca elemente de decor deosebit il constituie vasele de ceramica cu flori.
Gradina Cismigiu este unica in ceea ce priveste conceptia si diversitatea materialului dendrologic , aici gasindu-se unele exemplare declarate “arbori ocrotiti”, cum sunt: Platanus x acerifolia, Torreya nucifera - langa Grota, Torreya californica, Cedrus atlantica (pin rosu japonez), Picea excelsa inversa (molid rosu).
Puncte de atractie:
- Gradina de trandafiri - compusa din mici ziduri de piatra pergole de lemn, lanturi de fier pentru a expune numeroase soiuri de trandafiri agatatori;
- Rondul roman - care este o platforma circulara cu diametrul de 20 m sub forma de bulingrin. Din cele patru puncte de acces se coboara pe trepte pe aleea circulara dalata cu piatra, ce desparte rondul central de plantatia de pe margine. Perimetrul rondului este plantat cu forme tunse de tisa;
- Gradina prezinta un interes deosebit pentru vizitatori prin construirea unui restaurant pe o insula, a chioscului pentru orchestra;
- Lacul - a fost amenajat in 1910 de Rebhun. Vara se pot face plimbari cu barca, iar iarna se transforma in patinoar;
- Coltul cu arbori si arbusti - cu frunze persistente iarna, de langa Liceul Gh. Lazar.
- Coltul sahistilor;
- Coltul copiilor - din jurul Lacului Cretulescu , amenajat cu mici elemente arhitecturale, podete, balustrade;
- Izvorul lui Eminescu - situat la baza pantei dinspre B-dul Stirbei Voda;
Înapoi la cuprins