Pestera Dambovicioara - Piatra Craiului - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Pestera Dambovicioara - Piatra Craiului

Localizare şi căi de acces. Peştera Dâmbovicioara se găseşte în partea de sud a masivului Piatra Craiului, în versantul stâng al Văii  Dâmbovicioara (afluent al Dâmboviţei), la 1 km nord de satul Dâmbovicioara. Este accesibilă automobiliştilor pe şoseaua Rucăr - Podu Dâmboviţei - Dâmbovicioara - Cabana Brusturet, cea mai apropiată bază de cazare. Posibilităţi de cazare oferă şi casele sătenilor din Dâmbovicioara, precum si locuri de campare.
Date istorice. Peştera Dâmbovicioara a fost menţionată de J. Fridvalsky in 1767. Fiind situată într-o zonă cu circulaţie turistică a devenit, după Peştera Ialomiţei, una dintre cele mai vizitate peşteri din Muntenia, aceasta este una dintre puţinele peşteri pictate - tabloul Peştera Dâmbovicioarei de Nicolae Grigoreseu. Planul a fost realizat de Tr. Constantinescu în anul 1973, iar în 1980 a fost electrificată.
Descriere. Peştera Dâmbovicioara este modestă ca dimensiuni şi înfăţişare, lungimea sa de 555 m, o situează totuşi printre cele mai lungi cavităţi din Piatra Craiului, unde peşterile sunt numeroase dar mici. Pestera are o galerie unică, cu lăţimi de 3-4 m şi înălţimi de 4-5 m, cu câteva ramificaţii neimportante. După aproximativ 150 m, galeria devine foarte scundă, obligându-ne să mergem aplecaţi sau târâş.
În acest punct de horn de 10 m înălţime are probabil comunicare prin fisuri cu exteriorul, fapt ce face ca prin peşteră să circule un curent de aer. Galeria este uscată, pârâul care a generat-o având acum un alt punct de ieşire, mai în aval. Peştera Dâmbovicioara are puţine formaţiuni. Remarcăm pe peretele sudic, în zona din mijloc a galeriei, o suprafaţă căptuşită cu mondmilch, cu foarte frumoase „piei de leopard”.
Condiţii de vizitare Peştera Dâmbovicioara.
Electrificarea tip „alee”, făcută în 1980, dacă nu sporeşte farmecul acestui obiectiv, ne scuteşte de grija surselor individuale de lumină. Peştera este închisă, vizitarea făcându-se în prezenţa ghidului.   
Autor: C. Lascu
Localizare pe harta Pestera Dambovicioara - Google Map
Înapoi la cuprins