Castel Iulia Hasdeu - Campina - InfoGhidRomania.com

Cauta
Go to content

Main menu:

Castel Iulia Hasdeu - Campina

Castel Iulia Hasdeu
Castel Iulia Hasdeu
"Templul Spiritului"
 

Castelul Iulia Hasdeu din Campina, Judetul Prahova, este cunoscut sub denumirea de "Templul Spiritului". La 97 de kilometri spre nord de Bucuresti, in orasul Campina, scriitorul si istoricul roman Bogdan Petriceicu Hasdeu a construit intre anii 1893 si 1896 palatul pe care l-a dedicat memoriei fiicei sale. In anul 1888, la varsta de numai 19 ani, Iulia a murit din cauza tuberculozei. Legendele spun ca Hasdeu se retragea adeseori la resedinta sa din Campina pentru a comunica, prin intermediul spiritismului, cu fiica sa. Deasupra intrarii principale se afla inscriptia "E pur si muove".

Castel Iulia Hasdeu
 

Castelul Iulia Hasdeu a fost inaugurat la data de 2 iulie 1897, in timpul vietii lui Hasdeu. Dupa moartea sa, conform testamentului acestuia de a deschide un muzeu aici, mostenitorii nu au reusit sa determine autoritatile sa realizeze acest lucru. Abia dupa primul razboi mondial muzeul a fost deschis pentru vizitare de catre publicul larg, cand a fost angajat personal de specialitate din 1932 si abandonat in anul 1947.

Icoana Castel Iulia Hasdeu

Numele Iuliei Hasdeu este gravat pe fiecare dintre cele doua scaune din piatra din fata castelului, iar in mijlocul cladirii se afla o sculptura din lemn pictat a lui Isus Hristos, realizata de artistul francez Casciani, in spatele careia, sta asezat bustul Iuliei Hasdeu. Cladirea este monument de arhitectura, construit intre 1893 - 1896 dupa planurile lui Hasdeu, fiind ulterior restaurata in perioada 1962 - 1965, 1980 si dupa 1990.

Expozitia muzeului prezinta documente din istoria culturii legate de viata si opera marelui carturar, precum fotografii de familie, documente, manuscrise, mobilier si obiecte personale care au apartinut lui Hasdeu si fiicei sale, Iulia (aproximativ 300 de exponate), carte veche, tablouri infatisandu-i pe Bogdan Petriceicu Hasdeu si Iulia Hasdeu; arhiva lui Bogdan Petriceicu Hasdeu; schitele lui pentru Castelul Iulia Hasdeu; primele editii ale operelor lui Bogdan Petriceicu Hasdeu din perioada 1838 - 1907 si ale Iuliei Hasdeu, anii 1869 - 1888.

Mobilier Castel Iulia Hasdeu
 

Dupa cutremurul din 1977, Castelul Iulia Hasdeu intra intr-un proces de restaurare si consolidare, prin eforturile comune ale Inspectoratului pentru Cultura Prahova, Consiliului Municipal Campina, Muzeului de Istorie si Arheologie si ale Fundatiei Hasdeu. Astfel, la data de 17 iunie 1994, Muzeul Memorial B. P. Hasdeu este deschis partial si la 25 februarie 1995, el este pus in intregime la dispozitia publicului vizitator.

Portret Iulia Hasdeu
Portret Iulia Hasdeu

In castelul - muzeu pot fi vazute astazi biroul lui Hasdeu, unde se afla si masa de corespondenta a Iuliei, adusa de la Paris. Se patrunde apoi in dormitorul lui Hasdeu, incapere zugravita cu cale - floarea preferata a Iuliei. Privirea vizitatorilor se opreste pe un tablou al Iuliei Hasdeu in ziua mortii - o copie dupa originalul in ulei al profesorului ei de pictura de la Paris, D. Maillart. Revenind in birou, cea ce uimeste publicul vizitator este prezenta unei gauri in perete, pe unde se spune ca pe acolo patrundea in castel, din camera de spiritism, duhul Iuliei.

Localizare pe Harta Castel Iulia Hasdeu - Google Map
"Templul este orientat catre rasarit, baza avand forma unei cruci, iar axa principala cazand perpendicular pe meridian. Are doua corpuri cu cate un etaj si un donjon central, sugerand prin aceasta conceptul Trinitatii. Pe usa masiva de la intrare, fixata pe un ax de fier, era incrustat blazonul familiei Hasdeu – Pro fide et patria- si dictonul lui Galilei - E pur si muove. In interior, sub domul inalt al donjonului central, in mijlocul salii circulare, se afla un stalp de marmura trandafirie, de care se rezemau doua scari de fier urcand spre braul donjonului, unde era o galerie metalica. La baza stalpului de marmura se afla fotografia Iuliei din ziua inmormantarii. Corpurile laterale ale castelului aveau cate doua saloane, unul mare, altul mai mic. Intr-unul era asezat pianul Iuliei, despre care se spune ca ar fi cantat singur. In celalalt era biblioteca Iuliei si portretul ei in marime naturala. O locuinta in care spiritul acesteia se putea usor identifica."
I.L. CaragialeCastelul Iulia Hasdeu
 este singurul castel din lume, construit dupa planuri desenate in transa, de Hasdeu sau de mediumi care nu aveau cunostinte despre arhitectura. Academicianul relata ca planurile i-au fost transmise de spiritul fiicei sale decedate, castelul fiind locul in care B. P. Hasdeu si-a trait ultimii zece ani de viata.
Booking.com
 

Castel Iulia Hasdeu - Campina, Adresa : Campina, B-dul Carol I nr. 199, Telefon : 0244.335.599; 0244.335.598, Program : zilnic 9:00 - 17:00, luni inchis

 
 
 
 
Back to content | Back to main menu