Bucuresti - Capitala Romaniei - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Bucuresti - Capitala Romaniei

Bucuresti este capitala Romaniei, un important centru politic, economic, comercial, financiar, cultural, turistic si unul dintre marile orase ale lumii, impartit administrativ in sase sectoare. Prognoza meteo. Orasul a fost mentionat pentru prima data in 1459 si a devenit capitala Romaniei in 1862. De atunci, a suferit o serie de schimbari si a devenit centrul mass media, culturii si scenei artistice romane. Arhitectura sa aparte, ce reprezinta un amestec intre istoric, comunist si modern, reflecta istoria variata a orasului. Obiective si atractii turistice Bucuresti
In perioada interbelica, arhitectura eleganta si sofisticarea i-a adus titlul de "Micul Paris". Cu toate ca o mare parte din centrul istoric a fost deteriorat de razboi, cutremure si programul de sistematizare a lui Nicolae Ceausescu, majoritatea spatiului a supravietuit si in ultimii ani sufera o expansiune economica si culturala.
Capitala Bucuresti
Capitala Bucuresti este situata in partea de S-SE a tarii, la o altitudine de 60-90 m, pe râurile Dâmbovita si Colentina, la 44°25'50" latitudine nordica (ca si Belgradul, Geneva) si 26°06'50" longitudine estica (ca si Helsinki sau Johannesburg). Orasul are o suprafata de 228 kmp si o o populatie de peste 2 milioane - cam 9% din totalul populatiei si cam 15% din cea urbana. Din punct de vedere al numarului de locuitori, Bucurestiul este al treilea oras din regiune, dupa Atena si Istanbul.
Banca Nationala a Romaniei
Orasul Bucuresti se afla in sud-estul tarii, între Ploiesti si Giurgiu, pe malurile raului Dambovita, ce se varsa in Arges, afluent al Dunarii. Mai multe lacuri se intind de-a lungul raului Colentina, precum Lacul Floreasca, Lacul Tei sau Lacul Colentina, iar in centrul orasului exista un lac, Lacul Cismigiu. Acest lac, fosta balta in vechiul oras medieval, este inconjurat de Gradina Cismigiu, inaugurata in 1847 dupa planurile arhitectului german Carl F. W. Meyer.

Pe langa Cismigiu, mai exista doua parcuri mari, Parcul Regele Mihai I (Parcul Herastrau) (cu Muzeul Satului) si Gradina Botanica, cea mai mare din Romania cu peste 10.000 de specii de plante.
Palatul Parlamentului Bucuresti
Palatul Parlamentului, a fost construit din ordinul dictatorului Ceausescu intre anii 1984 si 1989. Este a doua cladire din lume ca marime cu cei 265.000 mp ai ei dupa Pentagon cu o suprafata de 604.000 mp. Parlamentul României este organ reprezentativ suprem al poporului roman si autoritate legiuitoare. Parlamentul impreuna cu Guvernul au si dreptul de initiativa legislativa. De asemenea, o propunere legislativa poate fi înaintata si de catre un grup de minim 100.000 de persoane cu drept de vot din cel putin un sfert din judetele tarii.
Vestigii istorice in Bucuresti:

Curtea Veche - un insemnat centru politic si administrativ al Tarii Romanesti, cele mai importante constructii medievale din secolele XV-XVIII, de pe teritoriul municipiului. Cetatea cladita in perioada domniei lui Vlad Tepes, era destinata pentru protectia Curtii Domnesti intr-un centru fortificat;

Curte Noua sau Curtea Arsa a fost ridicata de Alexandru Ipsilanti in anul 1776, fiind serios afectata de incendii si cutremure, astazi putandu-se observa numai o parte din ziduri si pivnite;

Hanul lui Manuc, cladit de catre un mare negustor - Manuc-bei in primul deceniu al sec. XIX, este in prezent unul dintre cele mai importante monumente istorice si de arhitectura din Bucuresti;
Spitalul Coltea este primul spital ridicat de catre spatarul Mihai Cantacuzino in anul 1704, cladirea actuala datand din 1888 si reprezinta unul din modelele arhitectonice bucurestene de la sfarsitul sec. XIX. Localizare pe harta.
Palatul Ghica cladit de catre domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica in anul 1882, este un edificiu important, un simbol al stilului neoclasic din Tara Romaneasca, situat în Parcul Plumbuita, care mărginește latura sudică a lacului.
Palatul Cotroceni, ridicat in anul 1893 dupa planurile arhitectului francez Paul Gotttereau, avea destinatia de resedinta permanenta a printului mostenitor Ferdinand, astazi deservind ca resedinta a Presedintelui tarii. Localizare pe harta.
Foisorul de Foc (1892-1983) a fost construit ca un observator pentru incendii si ca post de pompieri, cu o inaltime de 50 m, era una dintre cladirile proeminente din Bucuresti la acea vreme, astazi foisorul devenind Muzeul Pompierilor. Localizare pe harta.

Palatul Stirbei (1835), construit in acelasi stil neoclasic dupa proiectul arhitectului francez Sanjouand, este o cladire eleganta cu elemente grecesti ce a apartinut pentru un timp familiei princiare Stirbei, astazi aici aflandu-se Muzeul Ceramicii si Sticlei. Localizare pe harta Palatul Stirbei, Bucuresti.

Palatul Universitatii (1857-1869), o constructie masiva conceputa dupa proiectul arhitectului Alexandru Orascu si K. Storck, este una dintre cele mai vechi si renumite institutii de invatamant superior din Bucuresti;

Palatul de Justitie (1890-1895), construit in stil renascentist francez, dupa proiectul arhitectului A Ballu, este finalizat de catre Ion Mincu, cu statui ce simbolizeaza Legea, Dreptatea, Justitia, Adevarul, Forta si Prudenta;

Palatul Cantacuzino (1898-1900), este o constructie in stil baroc, cu un interior bogat in decoratiuni cu picturi, in prezent aici aflandu-se Muzeul George Enescu.
Booking.com
Înapoi la cuprins