Cetatea Poenari - Judetul Arges
Cetatea Poenari este situata in judetul Arges, la 4 km de Barajul Vidraru si la 2 km de satul Capataneni, construita in stanca la o altitudine de 850 m, pe un platou din culmea muntelui Cetatea. Pentru a ajunge la ruinele cetatii trabuie sa urci cele 1480 de trepte din beton, ce serpuiesc printre copaci, la capatul carora te intampina o casuta, construita intre anii 1969-1972, in stil argesean.
In aceasta casuta, Muzeul orasenesc Curtea de Arges, a realizat o expozitie permanenta numita "Cetatea Poenari", expozitie ce prezinta istoria cetatii medievale. Din acest loc se pot observa cu foarte mare claritate ruinele cetatii. Datorita pozitiei si amplasamentului ei, cetatea, era greu de observat fiind un loc de refugiu pentru domnitori.
Datorita unui cutremur, cetatea a fost distrusa in totalitate, ajungand o ruina. Una dintre putinele cetati medievale, Cetatea Poenari este mentionata pentru prima data in 1453 intr-un document prin care Ludovic al V -lea cere localnicilor sa execute lucrari de renovare a fortaretei, pentru a fi pregatita pentru eventualele atacuri dusmane. In alte documente, precum cele ale cancelariei din Valahia, numele cetatii apare mentionat abia in anul 1481.
Cetatea a fost construita in doua etape, prima etapa fiind la sfarsitul sec. XIII si inceputul secolului al XIV, perioada in care a fost construit turnul dreptunghiular din piatra, cu trei nivele despartite de plansee din lemn.
Cetatea Poenari, construita de catre Vlad Tepes, este situata langa soseaua Curtea de Arges - Vidraru pe o stanca abrupta ce se inalta la peste 200 metri deasupra Cheilor Argesului.
Initial, aici se afla doar un turn, in jurul caruia, mai tarziu, avea sa se ridice cetatea direct pe stanca, folosindu-se o tehnica bizantina veche - zidurile pe latura sudica au intre 2,70 si 3,00 metri grosime. Ridicarea turnului s-a facut in prima parte a secolului al XIV-lea. Traditia si o serie de consemnari in cronicile scrise de-a lungul timpului confirma ca Vlad Tepes, pentru construirea cetatii sale de la Poienari, a folosit raufacatorii din temnite, adusi de la Targoviste.
Vizitata anual de mii de turisti romani si straini, faima Cetatii de la Poenari, se apropie de cea a Manastirii mesterului Manole, de la Curtea de Arges. Cunoscuta drept Cetatea lui Vlad Dracul, aceasta a atras televiziuni de renume, precum National Geographic, Discovery sau History Channel. Jurnalistii straini au realizat materiale documentare despre adevarata viata a lui Vlad tepes, fiind fascinati de legendele legate de domnitorul care a adus Romaniei faima de tara a lui Dracula.
Frumusetea si salbaticia peisajului argesean care inconjoara ruinele cetatii Poenari au atras, ca vizitatori, numeroase personalitati ale vietii spirituale romanesti: Cezar Bolliac, Alexandru Odobescu, Carol Davila, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuta, Nicolae Iorga si multi altii.
Ei au lasat pagini memorabile, descriind drumul spre Poenari si ce mai ramasese din zidurile cetatii cand au ajuns acolo. Pe langa acestea se adauga romanul "Castelul din Carpati", al lui Jules Verne, inspirat din legendele povestite de o romanca, despre cetatea Poenari.
Accesul in turn se facea pe scari mobile. In etapa a doua s-au construit zidurile cu turnuri semicirculare, unde s-a folosit piatra, iar pe interior au fost dublate cu caramida la partile superioare, grosimea lor fiind de 2-3 metri. Patru din turnurile de aparare aveau forma rotunda iar unul era conceput sub forma unei prisme.
Localizare pe harta Cetatea Poenari - Google Map, Coord. GPS: 45°21'13.8"N 24°38'06.6"E