Manastirea Voronet
Manastirea Voronet denumita si Capela Sixtina a estului, se afla la 39 km de Suceava, construita de catre marele domnitor al Moldovei, Stefan cel Mare in 1488, in stil de epoca moldovenesc iar picturile realizate in 1547 pe vremea lui Petru Rares. Biserica manastirii cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie, de o ingeniozitate stralucita, rezultatul fiind, un stil nou, de o originalitate aparte - stilul arhitectonic moldovenesc. Localizare pe harta.
O prima atestare documentara a Manastirii Voronet este 22 ianuarie 1472, cand Stefan cel Mare dadea calugarilor, in frunte cu egumenul Misail, scutire de vama pentru doua maji de peste care vor fi aduse de la Chilia sau din alta parte. In locul vechiului schit de lemn, Stefan Voda a ridicat actuala biserica, cu hramul Sfantul Gheorghe. Pisania bisericii arata ca lucrarile de constructie au durat mai putin de patru luni, de la 26 mai pana la 14 septembrie 1488.
Pictura exterioara a Manastirii Voronet apartine lui Grigorie Rosca, eruditul teolog care a urmarit realizarea operei calugarilor-zugravi anonimi. Judecata de Apoi ocupa tot peretele de apus intr-o uriasa compozitie pe cinci registre, unica in arta orientului crestin; specialistii o considera, stiinta efectului decorativ si stralucirea policromiei, superioara compozitiilor de la Athos si celor de la Camposanto, demna de a fi alaturata Capelei Sixtine din Roma, mozaicurilor geamiei Kahrie, imaginilor de la San Marco, din Siena, Assisi, Orvieto.
Pictura exterioara este de o exceptionala valoare artistica. "Judecata de apoi" capodopera unica in lume, cea mai ampla compozitie, se remarca prin intensitatea dramatica, bogatia imaginatiei, elementele de reinterpretare locala, armoniile coloristice in care predomina albastrul metalic si tonurile aurii. Aici exista un schit de lemn, unde, conform traditiei, a trait Daniil Sihastrul caruia domnul, la ceas de cumpana in timpul luptelor cu turcii, i-a cerut sfat si ajutor.
Cercetarile recente arata ca Daniil nu a fost o figura legendara ci o personalitate istorica reala. Printre pietrele funerare de la Voronet se afla si o lespede cu inscriptia: "Acest mormânt este al parintelui nostru David, ca schimnic Daniil".
Pictura interioara a Voronetului este realizata in timpul lui Stefan cel Mare, avand ca model iconografia bizantina si poarta pecetea epocii artistice stefaniene (stil sobru, concentrat, plin de maretie, reducand la esential imaginile si expresiile). Se remarca imaginea "Pantocratorului", "Cina cea de taina", "Impartasirea cu paine a apostolilor", "Impartasirea cu vin", "Spalarea picioarelor". Forma initiala a bisericii mai poate fi vazuta in tabloul votiv asezata pe un soclu de piatra, cu turla inaltata pe o baza patrata.
Oferte de cazare langa Manastirea Voronet