Parcul Carol Bucuresti - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Parcul Carol Bucuresti

Parcul Carol I sau Parcul Libertatii este un parc amplasat in sectorul 4 al Bucurestiului, pe Dealul Filaretului. Parcul Carol I a fost amenajat intre anii 1900-1906 dupa planurile arhitectului peisagist francez Eduard Redont si a fost inaugurat in anul 1906 pentru a sarbatori 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

Parcul Carol a fost amenajat in stil mixt pe Dealul Filaretului, acoperit candva de vii, martor al unor intruniri de mare amploare in anul 1848, purtand podoaba unui parc considerat printre cele mai frumoase ale orasului Bucuresti. Suprafata actuala a parcului este de aproximativ 45 de ectare. Localizare pe harta.
Parcul Carol I este o lucrare de inalta tinuta artistica, astfel parterul central al parcului este incadrat de borduri de Buxus sempervirens si rabate cu trandafiri, avand de o parte si de alta alei cu aliniament de tei. Buxusul de forma globuloasa este amplasat de-a lungul aleii centrale, impresionand prin ritmicitatea si marimea lui. Daca aleea centrala este rezolvata intr-un stil geometric, restul parcului are un traseu peisager cu alei sinuoase, vegetatia fiind grupata intr-o asemenea maniera incat sa creeze imagini romantice, apropiate peisajelor naturale.
Mausoleul din Parcul Carol, cu o inaltime de 48 metrii, a fost denumit in timpul regimului comunist Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului si a patriei, pentru socialism, este construit pe platoul care domina Parcul Libertatii, in locul in care se afla Palatul Artelor si a fost inaugurat in anul 1963.

Monumentul aflat in Parcul Carol I este format dintr-o baza circulara placata cu granit negru pe care sunt amplasate cinci arcade zvelte placate cu granit rosu. Baza contine in interior o incinta circulara, captusita cu placi din granit rosu, a carei bolta este ornata cu un mozaic auriu. Parcul include si un lac de marime mica traversat de un pod placat cu dale de marmura.
Statuile Gigantii sunt doua statui amplasate in prezent in Parcul Carol I din Bucuresti, pe aleea principala a parcului, in apropierea intrarii in parc dinspre Piata 11 iunie. Statuile Gigantii, inalte de 3,5 m, aflate la o distanta de 50 m una de cealalta, la capetele opuse ale unei axe perpendiculare pe aleea Centrala a parcului, reprezinta doua nuduri de tineri.

Una din ele descrie un barbat avand o atitudine incordata si cu capul aplecat in fata, cu umarul drept rasucit, mana stanga o foloseste drept sprijin, iar cea dreapta este tinuta la spate, iar picioarele sunt indoite. Cealalta statuie reprezinta tot un nud de tanar, cu capul aplecat spre umarul stang, trunchiul rasucit si se sprijina pe mana stanga, in timp ce mana dreapta o tine la spate.
Atractiile Parcului Carol I sunt:  
- Arenele Romane, amplasate periferic, cu o capacitate de 5.500 locuri in aer liber;
- Muzeul Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida" care a fost inaugurat in anul 1909 si reorganizat in anul 1954.
- Un exemplar de Sequoia gigantea, arbore declarat monument al naturii.
- Turnul lui Vlad Tepes, care adaposteste un rezervor de apa;
- Monumente si statui, remarcandu-se in mod deosebit:
- Monumentul soldatului necunoscut, adus in anul 1991 de la Marasesti;
- Statuile "Gigantii", realizate de sculptorul Dumitru Paciurea;  
- Fantana Cantacuzino, monument de arta in stil neoclasic, construita in anul 1870, fiind decorata pe fatada si partile laterale cu basoreliefuri si placi de ceramica reprezentand cavaleri medievali si steme.
Înapoi la cuprins