Parcul Natural Văcărești - Delta Văcărești
Parcul Natural Văcărești sau Delta Văcărești este prima arie protejată urbană din Romania și cel mai mare spațiu verde al capitalei. Aici s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi din plopi, perdelele de trestie și stuf ce mărginesc lacul, toate acestea constituind habitatul păsărilor de baltă care au ajuns să cuibărească și să se înmulțească, dar și al multor specii de reptile, insecte și amfibieni și chiar mamifere.
Parcului Natural Văcărești este primul parc natural urban din România, înființat prin HG nr. 349/11.05.2016, situat la numai 5 km de centrul capitalei, și cel mai mare spațiu verde compact din București, acoperind o suprafață de 183 ha. Parcul Natural Văcărești este administrat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Primăria Municipiului București și alte instituții cu experiență în cercetare, protecția și conservarea naturii, ecoturism, educație.
Poteci și trasee: traseul tematic ”Poteca biodiversității urbane”, cu o lungime de 2,3 km, poate fi parcurs în 1 ora. Iubitorii plimbărilor cu bicicleta pot opta pentru parcurgerea traseelor de bicicletă, amenajate pe coama digului ”Belvedere” și în interiorul parcului, ”Printre bălți”. Acestea au o lungime totală de 8 km și sunt prevăzute la intersecții și din loc în loc cu indicatoare care arată direcția și distanța pînă la următorul punct de orientare.
Accesul în parc se poate face din fața Complexului Asmita Gardens sau din Strada Săvinești (acces pedestru și pentru biciclete). Echipa Asociației Parcul Natural Vacarești organizează în anotimpurile calde tururi ghidate pentru preșcolari, elevi și studenți. Un tur durează aproximativ 2 ore și este ghidat de specialiști biologi, ornitologi sau ecologi.
Harta Parcul Natural Văcărești
Pe suprafața parcului sunt permise următoarele activități:
Pe teritoriul Parcului Natural Văcărești sunt prezente specii de mamifere, păsări, reptile și amfibieni, pești, insecte, reprezentând, alături de speciile floristice, un ecosistem aflat în stare de echilibru natural, prin prezența tuturor treptelor piramidei trofice, precum:
- pești: caras, biban, babușcă, roșioară, murgoi bălțat, oblete, știucă
- amfibieni: triton cu creastă, triton comun, izvoraș cu burta roșie, broasca mare de lac, brotăcelul răsăritean;
- reptile: țestoasa de apă europeană, gușter, șopîrlă de câmp, șarpe de casă, șarpe de apă;
- păsări – au fost identificate 138 de specii, cele mai multe protejate la nivel național și internațional: lebăda de vară, rața mare, chirighița cu obraz alb, rața roșie, cormoranul mic, stârcul de noapte, corcodelul mare, lișița, găinușa de baltă, pescărușul râzător, șoimul rândunelelor, eretele de stuf, vânturelul roșu, porumbelul gulerat, boicușul etc.
- mamifere: vidra, vulpea, nevăstuică, chițcan pitic, bizam, lilieci.
Sursa: parcnaturalvacaresti.ro
Parcul Natural Văcărești - Video
Galerie foto Parcul Natural Văcărești