Municipiul Sighisoara - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Municipiul Sighisoara

Booking.com

Municipiul Sighisoara este situat la extremitatea sudica a judetului Mures, in Podisul Tarnavelor (zona raului Tarnava Mare) si se intinde de o parte si de alta a Tarnavei Mari, situat la 123 de km de la izvoarele raului in zona de varsare a paraului Saes. Sighisoara - asezata pe Valea Tarnavei Mari, locuita din timpuri foarte vechi: asezari ale populatiei autohtone inca din sec. III. Colonizata de sasi la jumatatea sec. XII, asezarea este smintita in 1280 sub numele de Castrul Sex. Aici exista o mica fortificatie in jurul careia s-a dezvoltat orasul mentionat ca civitas intr-un document din 1407.

Sighisoara a fost fondata de emigranti germani in a doua jumatate a sec. al XII -lea. Cea mai veche mentionare oficiala provine din anul 1280 si se numeste"Castrum Sex". In 1298 exista denumirea orasului "Schaespurch". In 1377 a urmat prima numire a scaunului sighisorean (Seguzwar). In 1367 Sighisoara este numita prima data ca oras (civitas). Considerat "Perla Transilvaniei", este cunoscut si sub numele de "Nurenberg-ul Saxon". In ciuda atacurilor a fost locuit continuu inca din sec. XII si s-a pastrat sub forma sa initiala. Cetatea are zidurile din sec. XIV de 8-9 m inaltime si 930 m lungime.

Sighisoara se prezinta astazi ca cel mai bine pastrat complex medieval din intreaga Romanie. Alaturi de monumentele ce le putem admira in Muzeul de istorie din splendidul Turn cu Ceas, reuseste sa reflecte prin exponatele sale,viata economica si politica locuitorilor din vremuri stravechi pana in zilele noastre. Turnul cu Ceas.

Fiecare turn are istoria sa, ce aminteste de ctitorii dupa care si-au luat numele. Dintre toate acestea Turnul cu Ceas din Piata Muzeului, numit si Turnul Sfatului a devenit emblema orasului; este inalt de 64m, fiind cea mai mare marturie a patrunderii barocului austriac in Transilvania.

Obiective turistice in Sighisoara: Cetatea (pe dealul Cetatii) - o catedrala gotica cu sculpturi de piatra, ridicata in etape de-a lungul sec. XIV-XVII. Zidul de aparare este lung de aproape 1km si este inzestrat cu 14 turnuri din care doar noua mai stau in picioare, dintre care: Turnul Tabacarilor, Turnul Croitorilor, Potcovarilor, Macelarilor, Blanarilor, Pantofarilor, Fierarilor, si  Turnul este un muzeu in care se poate vedea toata splendoarea orasului, acum muzeu de istorie in care gasim documente vechi, arme, monede, icoane pe sticla, mobilier vechi si recipiente si instrumente de farmacie.

De-a lungul vremii orasul a tercut prin mai multe momente grele: devastat de turci in 1438, apoi de ostasii lui Ghe. Basta in 1601, asediat de trupele lui G.Bathory in 1611, ars in 1676, 1736, 1788. Incepand din sec. XVI, Sighisoara s-a impus si sub aspect cultural si industrial. Amplasarea cetatii a urmat pe coama dealului de 850 m lungime situat in partea sudica a riului Tirnava Mare si care era formata din Dealul Cetatii situat la 30 m inaltime deasupra vaii (terasa infe- rioara) si Dealul Scolii de 49m inaltime (terasa superioara).Pe Dealul Cetatii s-a dezvoltat spre sfirsitul sec. al XIII-lea in jurul primei biserici situata in nord-vestul actualei casei parohiale, Colonia Cetatii.

Municipiul coboara din Dealul Cetatii (425 m), deal incoronat de cetatea medievala si intins dinspre NV spre SE, in mijlocul unei imens amfiteatru natural, marginit la N de Dealul Stejaris (524 m) si Hula Danesului, la S de Lunca Postei care urca spre Dealul de Mijloc (511 - 603 m), iar spre E de Dealul Bradet (524 m). Diferenta de inaltime este de 110 m, astfel ca Dealul Cetatii domina intreaga vale din amonte a Tarnavei Mari, altitudinea maxima fiind de 430 de m la Sud, iar cea minima de 350 m in Vest.

Zona Sighisoara, prin pozitia sa, se incadreaza in sectorul cu clima continentala moderata, prezentand cateva particularitati, in functie de aspectul deluros al regiunii si de culoarul mai coborat al Tarnavei Mari, care in buna parte, influenteaza asupra regimului termic si al precipitatiilor, conducand la inversiuni de temperatura, la frecventa ceturilor si a curentilor de culoar.

Localizare pe harta Sighisoara - Google Map
Înapoi la cuprins