Statiunea Stana de Vale
Stana de Vale este situata in judetul Bihor in muntii Vladeasa, la 90 km de localitatea Oradea, pe DN 76 pana la Beius si apoi la stanga spre Budureasa, dispusa la o altitudine de 1102 m. Beius – Budureasa – Stana de Vale (25 km). Budureasa – 12 km de la Beius. Budureasa este printre cele mai vechi centre de creatie populara din Tara Crisurilor.
Pe domeniul schiabil din Stana de Vale se afla 3 partii, a caror lungime insumeaza 875m, acestea fiind aflate la o altitudine intre 1167 și 1089m. Cea mai lungă masurand 585m. De asemenea, domeniul ofera si activitati de tip tubing (activitate recreativa in care o persoană calatoreste pe partea de sus a unei camere cu aer), sanie și snowboard.
Trasee turistice Stana de Vale. Stana de Vale este punct de plecare spre diverse obiective, cum ar fi : cascada Moara Dracului, cascada Saritoarea Iedutului, varful Poieni sau Pestera Meziad. Aceasta este dispusa pe doua etaje si este a doua pestera ca marime din muntii Padurea Craiului.
De la Stana de Vale se poate parcurge un drum lung de 42 km, pe Valea Iadului unde este si lacul de acumulare de la Les. În vecinatatea Chiscaului este Pestera Ursilor. Cunoscuta ca una din cele mai spectaculoase obiective turistice ale Muntilor Apuseni, Pestera Ursilor este situata in apropiere de localitatea Chiscau, Comuna Pietroasa, Judetul Bihor, la o altitudine de 482 m. Numele pesterii se datoreza numeroaselor fosile de ursi de caverna descoperite aici, ea fiind un loc prielnic de adapost animalelor acum 15.000 de ani. Datorita caderii unei stanci gura pesterii a fost blocata iar peste 140 de ursi au ramas blocati inauntru. Infometati s-au atacat reciproc pana cand toti au murit.
Tratament in Stana de Vale. Principalii factori de tratament in statiunea Stana de Vale care atrag mii de turisti anual sunt apele oligominerale si feruginoase, bioclimatul tonic, caracterizat prin presiune atmosferica scazuta, radiatia solara intensa si ionizarea crescuta a aerului din aceasta zona.
Tratamentele pentru care opteaza persoanele care ajung la Stana de Vale sunt pentru afectiunile endocrine, nevroza astenica si afectiunile cailor respiratorii. Printre cele mai solicitate tratamente locale se numara fitoterapia (baile cu plante), electroterapia, masajul, sauna si gimnastica medicala.
Obiective turistice in Stana de Vale.
Statiunea beneficiaza de nenumarate atractii, dintre care in timpul iernii si o partie de ski cu teleski. Insa probabil principala atractie o reprezinta Izvorul Minunilor, despre care legenda spune ca are un efect tamaduitor fiind una dintre cele mai pure si apreciate ape de izvor de la noi din tara. Alte atractii zonale: Cascada Iadolina, Pesterile Ursilor si Meziad, Boga, Padis si Cetatile Ponorului, Valea Iadului si Pestera cu apa.
Acces in statiunea Stana de Vale
Rutier: DN 76 Oradea – Beius – Stana de Vale (86 km).
Feroviar: cu trenul pana in Beius iar de aici circula zilnic autobus (24 km).
Sursa: www.stanadevale.com, turism.infoportal.rtv.net
Feroviar: cu trenul pana in Beius iar de aici circula zilnic autobus (24 km).
Sursa: www.stanadevale.com, turism.infoportal.rtv.net
Localizare pe harta Stana de Vale - Google Map