Statiunea Cheia
STATIUNI > STATIUNI VALEA PRAHOVEI
Statiune Cheia este renumita pentru odihna si tratament, accesibila in toate anotimpurile, situata in sud-estul central al Romaniei, pe raza comunei Maneciu din judetul Prahova, pe raul si depresiunea Teleajen, la poalele muntilor Ciucas din formatiunea Carpatilor Orientali, la o altitudine de 871 m si o distanta de aproximativ 60 km nord de Municipiul Ploiesti, resedinta judetului Prahova.
Statiunea Cheia se caracterizeaza prin presiune atmosferica relativ coborata, aer curat fara praf si alergeni, bogat in raze ultraviolete, ionizare atmosferica substantiala. Este un loc minunat de odihna si recreere pentru persoane care sufera de astenie nervoasa, suprasolicitare fizica si intelectuala, hipertiroitism benign, rahitism, dereglari de crestere juvenila, anemii secundare etc. Oferta de cazare in Cheia este diversificata, cuprinzand hoteluri, vile si pensiuni. Meteo Cheia.
Se pot vizita Manastirea Cheia (construita in 1770 din lemn si reconstruita in 1835 din caramida; biserica este pictata de Gheorghe Tattarascu in 1837) si Manastirea Suzana din apropierea statiunii datata din secolul XIX.
Obiective religioase in Cheia
Manastirea Cheia - monument de arhitectura laica. Manastirea a fost întemeiata în timpul domniei lui Alexandru Ghica, din initiativa marelui vornic Mihai Ghica în anul 1835. Initial (1770) a fost construita din lemn, dar în 1777 a fost pradata si incendiata de turci. În incinta manastirii se afla:
- Biserica Sf. Treime zidita între 1835-1839 de fratii Iustin si Damaschin.
Manastirea Cheia - monument de arhitectura laica. Manastirea a fost întemeiata în timpul domniei lui Alexandru Ghica, din initiativa marelui vornic Mihai Ghica în anul 1835. Initial (1770) a fost construita din lemn, dar în 1777 a fost pradata si incendiata de turci. În incinta manastirii se afla:
- Biserica Sf. Treime zidita între 1835-1839 de fratii Iustin si Damaschin.
- Paraclisul Adormirea Maicii Domnului construit în 1924-1927;
- Colectia muzeala - obiecte de cult bisericesc
- Chiliile Manastirii au fost restaurate în 1936, 1965 si 1986.
Manastirea Suzana - pe firul Teleajenului, la 40 de kilometri de Valenii de Munte, intr-o culme de la poalele Bobului Mare, s-a adapostit manastirea de maici Suzana. Apele Teleajenului, Stancei si Iepurasului, care se unesc in fata manastirii, alcatuiesc aici o cruce de unde pornesc la vale intr-un singur curs. De sus, asezamantul se vede ca un satuc, palc de case lipite una de alta, ca si cum s-ar teme sa nu le zboare vreo vijelie.
Biserica Sf. Nicolae, a trait un veac si a fost inlocuita cu o alta. Soborul manastirii hotarase atunci sa schimbe hramul cu acela al unui sfant a carui sarbatoare sa fie vara. Dar in ajunul sfintirii cerul s-a acoperit cu nori, raurile au iesit din matca, inundand vaile. Puhoiul i-a surprins pe toti cei ce veneau la serbare, luandu-le bagajele, vesmintele, cartile si mirodeniile sfinte. Au scapat totusi teferi si, in locul slujbei de sfintire, au facut una de multumire lui Dumnezeu pentru inlaturarea pericolului, hotarand ca si in viitor hramul bisericii sa se serbeze la 6 decembrie, ziua Sf. Ierarh Nicolae.
In 1740 a fost ridicata, de catre Suzana Arsicu, fondatoarea manastirii, o biserica din barne. Suzana Arsicu, femeie instarita, venea de la Sacele, din Ardeal si a multumit astfel Domnului ca a scapat teafara dintr-o furtuna care a prins-o pe drum. A fost cea dintai stareta.
Statiunea Cheia are un climat clasic de depresiune intramontana, tonic si stimulant, aer cu ozonificare ridicata. Verile sunt racoroase, temperatura medie in luna iulie este de circa 16°C, iar iernile nu sunt prea friguroase cu temperatura medie a lunii ianuarie ce atinge valoarea de -4°C. Temperatura medie anuala este de 6°C. Precipitatiile sunt moderate cu o valoare de 750-800 mm anual; umiditatea aerului este relativ ridicata, peste 76% anual.
Oferte de cazare in Cheia