Manastiri din Nordul Moldovei - Bucovina
Manastirea Voronet - "Sixtina Rasaritului", asa cum este cunoscuta, Manastirea Voronet reprezinta astazi unul dintre cele mai frumoase lacasuri de cult ortodoxe de pe batranul continent. Ctitorita de Stefan cel Mare in anul 1488, in trei luni si trei saptamani, Manastirea Voronet, este o realizare importanta a constructorilor moldoveni, ce imbina elementele bizantine cu cele gotice. Localizare
La momentul realizarii, Manastirea Voronet nu avea pridvor, acesta fiind realizat de mitropolitul Grigore Rosca, in 1547, in timpul Voievodului Stefan, care se ocupa si de zugravirea peretilor exteriori si interiori ai manastirii. Mare carturar si colaborator apropiat al lui Petru Rares, in timpul caruia se demareaza programul de zugravire a manastirilor din nordul Moldovei, Grigore Rosca al carui portret se afla pictat in pridvorul manastirii, este considerat al doi-lea ctitor al Manastirii Voronet.
Unicitatea Voronetului este data de picturile murale de pe peretii exteriori ai acesteia, fondul predominant al frescelor fiind realizate cu renumita culoare "albastru de Voronet", obtinuta printrun procedeu chimic ramas un mister si astazi, una din capodoperele pictate fiind "Judecata de apoi".
Manastirea Humorului - este ctitorita de catre Toader Bubuiog, ruda a domnitorului Petru Rares, incepand cu data in care se sarbatoreste Adormirii Maicii Domnului - 15 august, in anul 1530. Arhitectura manastirii este formata de stalpi care sustin patru arcade si un pridvor deschis unde se afla pictura celebra "Maria cu pruncul".
La exteriorul manastirii se pot observa fresce originale pictate de catre marele artist Toma din Suceava, fresce care au rezistat pana in ziua de azi. Ca multi artisti si acesta detine un portret pe peretele sudic al manastirii, acolo unde se afla scena "Asediul Constantinopolului", intruchipat in calaretul care strapunge cu lancea comandantul cavaleriei otomane. Tot aici gasim pictate si scenele "Legenda fiului risipitor", "Imnul acasist" si "Viata Sfantului Nicolae". Din cauza intemperiilor vremii s-a sters din pacate pictura "Arborele lui Ieseu", situata pe zidul nordic al manastirii.
Manastirea Agapia - Unul dintre lacasurile de cult remarcabile aflate in Bucovina, este Manastirea Agapia, la care se ajunge dupa strabaterea unui drum de 5 km prin padure. Manastirea a fost numita dupa calugarul Agapie si este formata din doua corpuri de cladiri, Agapia din Deal si Agapia din Vale. Primul corp a fost realizat langa ruinele unui schit din secolul XIV, distrus de-a lungul timpului si inlocuit cu o manastire din lemn pe locul unde se afla si astazi.
Atestata documentar din anul 1437, de pe vremea lui Ilias Voda, manastirea adapostea in vremea domnitorului Stefan cel Mare, un grup de 20 de calugari, astazi aceasta fiind pozitionata pe fundatia unei ctitorii a lui Petru Rares si a Doamei Elena. O manastire noua este construita in locul acesteia de catre maica Sevastia Munteanu, care a fost incendiata si reconstruita in anul 1873 si mai apoi in 1934, in prezent pe locul Agapiei din deal se afla un schit.
Agapia din Vale, realizata in anul 1644 de catre hatmanul Gavril si sotia acestuia Liliana, a suferit in timp din cauza distrugerilor navalitorilor si a actiunilor intemperiilor vremii si reparata in anii 1858 si 1862. Frescele interioare pe care le putem admira si astazi au fost realizate de catre renumitul pictor Nicolae Grigorescu. Manastirea Agapia, adapost pentru calugarite, gazduieste in prezent o scoala de tesut covoare si un muzeu cu obiecte de cult. In apropierea manastirii a fost construita in anul 1965 casa unde era gazduit Alexandru Vlahuta, casa devenita muzeu memorial.
Manastirea Neamt - Cunoscuta ca cea mai veche manastire din Moldova, Manastirea Neamtului din comuna Vanatori a fost construita in secolul XIV, odata cu aparitia targului si a cetatii de pe Dealul Plesu, atestata printrun document de cancelarie emis in data de 7 ianuarie 1407 de catre Alexandru cel Bun si Mitropolitul Iosif.
Unele surse sustin ca manastirea ar data chiar mai demult, din perioada anilor 1375-1391, din vremea lui Petru I. Musat, caruia i se datoreaza lucrarile de restaurare la turnul clopotnita, biserica de piatra, turnurile de aparare si chilii. In anul 1471 intregul ansamblu este distrus de cutremur, fiind afectata si biserica mare, pentru ca dupa 5 ani mai tarziu armata lui Mohamed al II-lea sa distruga manastirile din jur si targul, din cauza faptului ca nu a putut cuceri Manastirea Neamtului, urmand ca la data de 14 noiembrie 1497, Domnitorul Stefan cel Mare sa sfinteasca o noua biserica, considerand imposibil de restaurat vechiul lacas.
Manastirea Varatec - Situata la 8 km de municipiul Targu Neamt, Manastirea Varatec a fost construita pe fundatia unui schit vechi din anul 1598 de catre duhovnicul Iosif si Maica Olimpiada, in perioada anilor 1785-1786, biserica din ziua de azi fiind terminata abia in anul 1812, la care au mai fost adaugate in timp chilii noi.
O mica biserica din lemn a fost inaltata in anul 1817 in cimitirul bisericii, care a fost inlocuita in anul 1877 cu una din piatra, unde se afla mormantul Veronicai Miclea, iubita poetului Mihai Eminescu. Astazi se gasesc un muzeu de arta feudala religioasa si patru biserici in curtea manastirii, intre care cea mai importanta fiind "Adormirea Maicii Domnului", pictata in anul 1841 si restaurata in 1969.
Manastirea Sucevita - construita in anii 1582-1584, reprezinta una din principalele capodopere din seria lacaselor de cult din regiunea Moldovei cu o pictura murala deosebita realizata de catre meseriasii Ion si Sofronie, terminata la data de 26 iulie 1596, aici se aflandu-se si trupul Domnitorului Ieremia Movila. Manastirea se afla la 18 km de Radauti si 55 km de Campulung Moldovenesc.
Manastirea Sucevita a fost inaltata ca o cetate la initiativa episcopului Radautilor - Gheorghe Movila, cu ziduri late de 3 m si inalte de 6 m, cu metereze si turnuri de aparare, avand in vedere perioada tulbure din acea perioada. Ca si alte manastiri si aceasta este evidentiata de picturile murale precum "Arborele lui Ieseu", aflata pe zidul sudic al manastirii, ce reprezinta arborele genelogic al lui Christos, pictura in care este reprezentat Ieseu - tatal lui David.
Manastirea Pangarati - Manastirea Pangarati este locul unde exista un ansamblu arhitectural unic in lume, aici gasindu-se doua biserici suprapuse. Prima biserica a fost construita in anul 1462, din porunca Domnitorului Stefan cel Mare, si reconstruita mai apoi in anu 1558, de catre Alexandru Lapusneanu. In secolul al XIX-lea, tainita de la subsol a fost transformata, la randul ei in lacas de cult, in ziua de astazi, la Pangarati existand doua biserici, suprapuse, cu hramuri si intrari diferite.